6 Ekim 2013 Pazar

Şuh kadınların tanrısı: Mustafa Soydan

Bazı değerlere körü körüne bağlı biri olarak algılanmaktan her zaman "adımlarca" geri dursam da ülkemizden bir sanatçıya dair bir şey anlatırken, okurken ya da yazarken kendimi oldukça keyifli ve tatmin olmuş olarak buluyorum. Yine bu ruh hali ile sizlere takip etmekten keyif aldığım, çizgilerinde müzik bulduğum bir sanatçıdan bahsetmek istiyorum ki siz zaten çoktan başlık sayesinde kendisiyle tanıştınız. 

Mustafa Soydan, 1985'te Adana'da doğan, grafik tasarım mezunu bir sanatçı. Modaya olan ilgisinin her zaman "yapabilirim" olarak içinde olmasına rağmen bu alana sonradan yönelmiş daha doğrusu mezun olduğu grafik tasarım ile modayı yoğurarak moda illüstratörlüğünü ülkemize kazandırmış isimlerden biri. Şahsiyetini tanımıyor gibi hissedebilirsiniz şuan, ancak yazının sonunda göreceğiniz eserleri ile mutlaka bir mecrada karşılaşmış ve bir kaç saniye de olsa dikkatinizi üzerlerine yoğunlaştırmış olduğunuzu fark edeceğinizden şüphem yok. 

Mustafa Soydan'ın eserlerine geçmeden önce illüstrasyon nedir kısaca değinmek istiyorum. Dilimizi zorlayan, söylemeden önce bir kaç kez düşünüp telaffuza kalktığımız bu kelimenin sanat denizinde işlevi nedir diye açıklamadan geçmek olmazdı elbette. 

İllüstrasyon etimolojik olarak resim sanatının görüleni daha fazla görülür kılarak yani detayları ve çizgileri abartarak sunma tekniğine verilen addır, bu doğrultuda gerçekçi çizim ile anılsa da doğada asla göremeyeceğimiz gerçeklikler ile karşılaştığımız bir dal olması ile de hayranlık ya da en azından beğeni dediğimiz hissiyatı insanda yaratmaya eğilimi olması açısından önemlidir. Bakmayın adının illüstrasyon olduğuna; mağara resimlerinden günümüze kadar olan resim sanatının içerisinde her zaman kendine yer edinmiş bir tekniktir aslında. Türkiye'de ilk temsilcisi İhap Hulusi Görey olan bu dal Mustafa Soydan gibi yeni kuşak grafiker ya da bu sanatın içerisinde var olmayı arzulayan sanatçılar tarafından günümüzde oldukça ileri safhalara taşınmış ve sanat tarihi açısından adı anılacak başarı ve prestijleri doğurduğu göz ardı edilmemelidir. 
Yakın zamanda Alternatif Yayıncılık tarafından piyasaya sürülen İllüstrasyon isimli kitap, bu konuda fikir sahibi olmak ya da bilgilerini tazelemek isteyenler için başvurulası bir kaynak olarak görevini sürdürmekte, 395 illüstratörün çalışmalarının yer aldığı kitap, sanatın bu güzide dalının tarihçesine de değinerek okuyucuya geniş bir perspektiften bakma imkanı sunmakta, kitap hakkında geniş bilgi için linke bir tık yeterli... 

Kısaca üzerinden geçtikten sonra, bahsettiğim şuh kadınlara göz atmanın vakti geldi diye düşünüyorum. Mustafa Soydan'ın üstün yeteneği ile ortaya çıkan kadınların çizgilerden hatta daha da ötesi noktalardan ya da piksellerden oluştuğuna kendinizi inandırmak biraz zaman alıyor, ancak korkmayın bu benim de başıma geldi. İlk Soydan eseri ile tanıştığım gün belli zaman aralıklarında açıp kapatıp aynı esere baktığımı hatırlıyorum. Bunun sonucunda sanatçı ile aranızda bir bağ oluştuğunu da hissediyorsunuz, nerede bir illüstrasyon ile karşılaşsam onun Soydan'ın eseri olup olmadığını ayırt edebiliyorum, çizgilerindeki notaları bir kez işittiğinizde emin olun onlar size kendilerini fısıldıyorlar zaten. Buyurun müzik ile dans eden çizgilerden doğan şuh kadınlara yani onların tanrısı Mustafa Soydan'ın eserlerine...














Görsel hazzınızı yarıda kestiğim için üzgünüm ancak sonsuza kadar sürecek görsel ekleme işlemi beni ve sizi hayattan soyutlayacağı için bu şuh kadınların kaynağına ulaşmanıza yardımcı olmaya karar verdim. Mustafa Soydan bir çok mecrada var olan bir kişi kendisini blogundan takip edebilirsiniz. Sanatının dışında kendisi hakkında fikir edinmek isterseniz de röportajına göz atabilirsiniz. 

Sanat dolu pazarlar... :) 









0 yorum:

Yorum Gönder

Tema resimleri sndr tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

© 2011 Maddenin Sanat Hali, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena